"Akartok némi blűzt?" – várhatóan így, kőbányai dialektusában teszi fel a kérdést Deák Bill Gyula péntek este, a Syma Csarnokban, ahogy negyven éve majd' minden koncertjén.

„Akartok némi blűzt?” – teszi fel várhatóan a kérdést kőbányai dialektusában Deák Bill Gyula csütörtök este a Syma Csarnokban ugyanúgy, ahogy negyven éve majd’ minden koncertjén.
November tizennyolcadikán, azaz most csütörtökön rendezik, Deák Bill Gyula pályafutásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Negyven év blues című koncertet a Syma Csarnokban.
Bill kapitány - vagy még elfogultabb rajongói szerint Bill, a király - már a hetvenes években föltűnt az underground színpadokon, kivételes hangjával, egyéniségével és „dzsunga kölyökként” szervált mankóival. (Közismert, hogy gyermekkorában egy orvosi műhiba következtében veszítette el egyik lábát). Rendszeresen föllépett például a kor progresszív kult csapatával az Orszácky Jacky-féle Syrius-szal, vagy a Napsugár és a Sztár együtesekkel.
Az igazi áttörést aztán a Hobo Blues Band és velük a Kopaszkutya című film jelentette Billnek a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján. Hobo ráérzett a csupaszív és csupahang kőbányai emberre és rengeteg Bill testéhez álló szöveget írt. Ilyen volt a Kőbánya blues a Három húszas blues vagy a Hosszlábú asszony. Persze az énekes ötletei is segítették Földest a szövegírásban, sőt egy Deák Bill szóló lemezt is összehoztak a Rossz vér és a Felszarvazottak balladája című slágerekkel. Kevesen tudják, hogy Deák Bill maga is ír, nevéhez fűződik a Hosszú fekete haj című népszerű roma műdal szövege is.
Hősünk a nyolcvanas évek közepén még részt vett a hazai könnyűzene történetének talán legjobb lemezének a fölvételén, aztán kivált a HBB-ből, majd kiadott egy lemezt a Kormoránnal, rajta olyan húzónótákkal, mint a Bill kapitány vagy a Miundhalálig blues.
1987-ben aztán már saját állandó zenekart is gründolt. A Deál Bill Blues Band kisebb-nagyobb megszakításokkal és cserélődő tagokkal, azóta is működik, ám inkább koncerteznek, mint lemezt készítenek. Azért négy albumot így is összehoztak a huszonhárom év alatt: Bűnön, bánaton, börtönön túl (1993), Bort, Bluest, Békességet (1999), Bill kapitány blues cirkusza (2001), Hatvan csapás (2008).
A csütörtöki koncerten pályafutása meghatározó alakjai is szerepet kapnak, így föltűnik a Syma színpadán Hobó, Balázs Fecó, Koltay Gergely, Hirlemann Bertalan és Tornóczky Ferenc. Mi viszont legjobban az ünnepeltet várjuk, a koncertek közben bátran lobogtatott ronggyá foszlott Fradi törölközőjével, egyedi – sokak szerint feka – hangjával, valamint könnyed éles sarkon túli tájszólásával. („Messze még a hajnal, három óra hűsz! Nem enged aludni, nem hagy még a blűz!”).„Akartok némi blűzt?” – teszi fel várhatóan a kérdést kőbányai dialektusában Deák Bill Gyula csütörtök este a Syma Csarnokban ugyanúgy, ahogy negyven éve majd’ minden koncertjén.

November 19-én, azaz most péntekenn rendezik Deák Bill Gyula pályafutásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Negyven év blues című koncertet a Syma Csarnokban.

Bill kapitány - vagy, még elfogultabb rajongói szerint: Billy, a király - már a hetvenes években föltűnt az underground színpadokon kivételes hangjával, egyéniségével és "dzsunga kölyökként" szervált mankóival. (Közismert, hogy gyermekkorában egy orvosi műhiba következtében veszítette el egyik lábát). Rendszeresen föllépett például a kor progresszív kultcsapatával, az Orszácky Jacky-féle Syriusszal vagy a Napsugár és a Sztár együttesekkel.

Az igazi áttörést aztán a Hobo Blues Band és vele Szomjas György Kopaszkutya című filmje jelentette Billnek a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján. Hobo ráérzett a csupaszív és csupahang kőbányai emberre, és rengeteg testhezálló szöveget írt Billnek. Ilyen volt a Kőbánya blues, a Három húszas blues vagy a Hosszúlábú asszony. Persze az énekes ötletei is segítették Földest a szövegírásban, sőt egy Deák Bill-szólólemezt is összehoztak a Rossz vér és a Felszarvazottak balladája című slágerekkel. Kevesen tudják, hogy Deák Bill maga is ír, nevéhez fűződik a Hosszú, fekete haj című népszerű roma műdal szövege is.

Hősünk a nyolcvanas évek közepén még részt vett a hazai könnyűzene-történet talán legjobb lemezének, a Vadászatnak a fölvételén, aztán kivált a HBB-ből, majd kiadott egy lemezt a Kormoránnal, rajta olyan húzónótákkal, mint a Bill kapitány vagy a Mindhalálig blues.

1987-ben aztán már saját állandó zenekart is gründolt. A Deák Bill Blues Band kisebb-nagyobb megszakításokkal és cserélődő tagokkal azóta is működik, ám inkább koncertezik, mint lemezt készít. Azért négy album így is összejött a huszonhárom év alatt: Bűnön, bánaton, börtönön túl (1993), Bort, Bluest, Békességet (1999), Bill kapitány blues cirkusza (2001), Hatvan csapás (2008).

A csütörtöki koncerten Deák Bill pályafutása meghatározó alakjai is szerepet kapnak, így föltűnik a Syma színpadán Hobo, Balázs Fecó, Koltay Gergely, Hirlemann Bertalan és Tornóczky Ferenc. Mi viszont legjobban az ünnepeltet várjuk, a koncertek közben bátran lobogtatott, ronggyá foszlott Fradi-törölközőjével, egyedi – sokak szerint "feka" – hangjával, valamint könnyed, Élessarkon túli tájszólásával. ("Messze még a hajnal, három óra hűsz! / Nem enged aludni, nem hagy még a blűz!").