Múlt szerdán nyílt meg az idei nyár legolaszosabb bárja, az Aperol Garden. Az élénk narancssárga "olasz fröccsnek", azaz Spritznek most már külön popup-bár jár. Az Aperol Spritz titka egyébként a keverés arányában rejlik: három-kettő-egy, és kész - hamarosan pedig tied lehet Aperol-bérletet, mellyel törzsvendég lehetsz az Aperol Gardenben.

Egy korty napfényes Itália

A nyár egy ideje már Budapesten tipikusan mediterrán, esténként fürtökben lógnak az emberek kerthelyiségekben, teraszokon, kiülős helyeken. A napközbeni forróság után, mikor végre enyhül a hőség, felélénkül a város. Munka után még szívesen ülünk be - vagy inkább ki! - valahová, amihez az obligát sör és a klasszik boros fröcs mellett különlegesebb választás Olaszország legnépszerűbb társasági itala, az Aperol Spritz.

A név ugyan félrevezető, de mégis hamisítatlan olasz találmányról van szó – az Aperol-alapú, habzóborral és egy kis szódával készült ital "az olasz nyitottságot, és természetesen a mediterránok számára nagyon fontos barátságot is szimbolizálja". Biztos így van, de mi inkább letaglozó, ugyanakkor könnyed ízéért rajongunk, midőn az Aperol édes-kesernyés ízét a prosecco bársonyos buborékjai lágyítják.

Az Aperol

A név mindent elárul: az Aperol egy aperitif, tehát olyan ital, melyet étkezés előtt, étványgerjesztőként szokás fogyasztani. Színe élénk narancssárga, ízvilága egyedi, könnyű, gyümölcsös-kesernyés. Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan már száz éve – töretlen népszerűségnek örvend; a Barbieri testvérek a padovai nemzetközi vásáron 1919-ben a mutatták be.

Az összetevők között ott van az édes és keserű narancs, a rebarbara, a jácint, az encián és számos gyógynövény is. A recept, a többi nagy hagyományú italhoz hasonlóan, nyilván szigorúan titkos, és persze közel száz éve változatlan. A tizenegy százalákos alkoholtartalmú Aperolt leginkább az Aperol Spritz alapjául használják, de jól lehűtve simán szódával is tökéletes frissítő a nyári forróságban.

A Spritz

A Spritz pontos eredete máig nem tisztázott, de első változatait már a tizenkilencedik században is fogyasztották. A spritz szó a német spritzen rövidítése, melyet mi magyarok is átvettünk (spriccel). A Wachau híres borait túl erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették ihatóbbá, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata.

Aperol Spritz, az igazi társasági ital

Az újonnan nyílt Aperol Gardenben vagy kedvenc bárunkban természetesen ismerni fogják, de ha házibulit vagy buli-before-t tartunk, otthon is egyszerűen elkészíthetjük:

Az Aperol jellegzetesen kesernyés ízével finoman dominál a többi összetevő fölött. A Prosecco eredetileg egy olasz szőlőfajta neve, de mára leginkább az száraz olasz habzóbort jelenti, melyet leginkább a gyümölcsös ízek határoznak meg. Ezen kívül már csak jég, szóda és narancsra lesz szükség, de persze figyelni kell az arányokra is.

Proseccóból három rész, Aperolból kettő és szódából egy részt öntsünk egy pohárba (legmutatósabb fehérboros pohárban), lehetőleg jégre, majd igyunk, és töltsünk még egyet, és igyunk megint, egész biztosan jól fog csúszni (ahogy mi mondjuk: itatós, de nem killer!)

Aperol Spritz-bérlet az Aperol Gardenben

Az Aperol Garden július tizenhatodikán, szerdán nyílt az Akvárium Klubnál, és egy szezonális, ún. popup-bár. Ide nyerhető az Aperol Spriítz-bérlet, mely stílusosan hat alkalomra szól, utalva a hat részből álló Aperol Spritzre. A bérletet nem lehet megvehető (minden nem eladó, ugye), csak megnyerhető - a részletekért az Aperol Facebook-oldalát kell követni.

(x)

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-nyereményjátékainkon!