Az árnyjátékszínház hosszú történelmi múltra visszatekintó művészeti ág, tradicionális és népszerű szórakoztatási forma mind a mai napig a világszerta. Az árnybábu egy tetszőleges anyagból - bőr, papír, fa - kivágott figura, melynek az árnyékát egy fényforrás segítségével egy áttetsző vásznon jelenítik meg. A tehetséges bábmesterek tökéletesen életre tudják kelteni a figurát, mely így gond nélkül sétál, táncol, repül vagy éppenséggel nevet. A fényforrás mozgatásával tetszőlegesen variálható az életre keltett illúzió. Tudj meg további érdekes részleteket!

 

Származását tekintve az árnyjáték a Távol-Keleten először is kezdett el hódítani. Kínában a Han-dinasztia idejére teszik a megjelenését. A monda szerint Wu uralkodó egyik ágyasa nagy betegségek közepette elhalálozott, s ez annyira megviselte az uralkodót, hogy utasította udvartartását: bármilyen módon, de keltsék neki életre szeretett kedvesét.

Az udvaroncok fogtak tizenegy szamárbőr darabot, színes ruhákkal feldíszítették, majd egy olajlámpa segítségével életrekeltették az árnyékát . A későbbi Song-dinasztia idejére már a vásárok népszerű részét képezték az árnyjátékszínházak.

Európába távol-keleti, főként Kínát megjárt misszionáriusok hozták el az új színházat a XVIII. század közepén. Párizsban hamar népszerű "show-elem" lett a Montmartre híres éjszakai negyedében.

Nagyjából ezzel egy időben, szintén Franciaországban alkották meg a "fantazmagóriát", vagy egyszerűbb nevén a varázstükröt. E technikánál egy üveglapra festett alakot vetítettek a falra vagy füstre - eleinte gyakran csak ijesztő formákat: koponyát, szellemet, démonokat. A XIX. századra Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendett. 

A huszadik század elején a kezdeti animációs technikák között kezdték alkalmazni az árnyjátékszínházat, míg napjainkra a kortárs táncszínháztól a filmkészítésen át mindenhol alkalmazzák, vegyítve más művészeti elemekkel is. 

A Pilobolus társulat Shadowland című produkciója február 28-tól összesen hét alkalommal lesz látható a Budapest Kongresszusi Központban. Jegyek még kaphatók a Tickett Express boltjaiban és az Eventim hálózatán. Témába vágó korábbi írásainkat megtalálod itt, itt és itt.      

Lájkold Facebook-oldalunkat és iratkozz föl levelezőlistánkra (küldj egy mailt az info@koncertblog.hu címre Live tárggyal), hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)