A margitszigeti Sun Goes Downon adott interjút a Koncertblognak hajnali fellépése előtt Dominik Eulberg, a prüntyögős minimáltechnó német éllovasa. Megtudtuk például, hogy van egy lámpája, amivel bevonzza a denevéreket, és amikor azok elropogtatnak egy pillangót, felveszi a hangjukat, és beépíti a zenéjébe.

Nagyon jó visszhangja volt a májusban a Cocoon Recordingsnál megjelent, Extrawelttel közös ep-nek. Tervezel még további kollaborációkat a srácokkal?
- Igen, nagyon jól sikerült szerintem is, ez volt az első közös munkánk. Fantasztikus volt együtt dolgozni Arnéval, hiszen már nagyon régóta barátok vagyunk a srácokkal, közel lakunk egymáshoz, és az ízlésünk is nagyon hasonló. Azt tervezzük, hogy jövőben közös kiadót alapítunk, hogy kiadjuk a saját zenéinket, és elősegítsük az ifjú titánok karrierjét.

Honnan ismered őket?
- Kb. tizenkét éve adtak nekem egy cédét a zenéjükkel, amit aztán továbbítottam Riley-nak, a Traum Schallplatten kiadónál, és igen, így kezdődött a barátságunk. Azóta hetente többször is beszélünk telefonon.

Úgy tudjuk, egy farmon élsz távol a város zajától, és szabadidődben vadőrként járod a környékbeli erdőket. Hogy tudsz időt szakítani erre a zenélés mellett?
- Igen, nos, hétköznaponként nagyon más életet élek. Egy természetvédelmi parkban lakom, és segítek madarakat számolni egy környezetvédő szervezetnek. A madarak mellett különösen érdekelnek a denevérek, akiknek gondját is viselem telente, amikor kevés az élelem. Van egy denevéretető-állomás a házam mellett, ahol föl is veszem a hangjaikat. Ezeket és egyéb természeti hangokat aztán a Steinberg Cubase programmal szerkesztem tovább és építem be a számaimba. Gyakran a stúdiómba is beengedem a denevéreket, ahol van egy nagy lámpa, ami bevonzza őket, és amikor a denevérek megeszik a pillangókat, felveszem a hangjukat.

Épp egy Playstationre fejlesztett fantasyjáték soundtrackjén dolgozol. Miben más egy játék zenéjét írni, mint saját, önálló számokon dolgozni?
- Igen a játék neve Whispered World, ami egy Guan nevű fickóról szól, aki egy nagy utazásra indul. Az egész munkafolyamat nagyon új nekem, hiszen itt megkapom a képeket, jeleneteket, de mégis sokkal több szabadságod van, mint amikor a tánczenét csinálsz. Hiányoznak belőle a dogmák.

A legtöbb fantasytípusú játék ilyen középkori témákat hoz. Nincs ez messze egy kicsit a te stílusodtól?
- Nem, dehogy. Majd meglátod! Már összedobtam egy pár nagyon jó kis melódiát, és nem épp szokványos alapot hozzá, olyan jelentekhez, mint például amikor a karakter belép egy terembe, vagy épp kijön egy barlangból. Nagyon tetszik a projekt, mert más, mint az eddigiek.

Interjúhelyzet

Nyilván szereted az új kihívásokat...
- Abszolút. Emellett épp egy madárdalcédén fogok dolgozni hamarosan Németország legnagyobb állatosfilm- és madárdalterjesztőjének. Nemrég megkértek, hogy vegyek föl madárdalokat nekik, és magyarázzam el egy felvételen, mi is a zene, miért szeretjük a zenét, és hogy kapcsolódik ez minden máshoz.

Új lemez vagy ep várható hamarosan?
- Igen, az új albumomon is dolgozom, már meg is van hozzá a koncepció. Én mindig nagyon koncepciótudatosan dolgozom. A mostani a természetben előforduló számok misztikáján fog alapulni. Remixeket fogok készíteni Stefan Bodzinnak, további kollaborációk várhatóak fiatal művészekkel, mint például Essáy, neki már készítettem egy remixet az Ocarina című számához, vagy éppen Christian Löffler. Egy új ep-n is dolgozom a Life and Death kiadónak.

A számaid többnyire nyolc-tíz perces epikus hősköltemények. Miért preferálod ennyire a mesélős témákat?
- Ez mindig a folyamaton múlik, hogy tudom összeszedni a dallamokat, vagy az egyes sávokat, mert így a végén van vagy száz dallamom és sávom. Majd ezeket kezdem szűrni, és haladok az ideális felé. És persze nagyon lassan állnak össze a számok, mert mindig sokat szöszölök a részleteken. Mindig magamnak csinálok zenét, nem pedig azt, amit elvárnak tőlem. Így csak magamnak kell megfelelnem. Persze ez többnyire nem egyszerű történet. A lényeg, hogy művész legyél, ne egy kurva!

Dj-zés közben is ezt az elvet követed?
- Persze. Figyelem az embereket, a reakciójukat, és azt milyen számokat fogadnak be jobban, de ahogy már mondtam, nem vagyok kurva, nem fogok popot, hardtechnót, vagy más tőlem távolálló zenét rakni.

Aphexbanger


Képriport a Sun Goes Downról

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-nyereményjátékainkon!