Az augusztus közepén esedékes tizedik Ozora Fesztivál kapcsán szedtünk össze a nagyvilágból és a közelünkből néhány komolyabb vagy érdekesebb pszichedelikustrance-seregszemlét - az Ozorának otthont adó tolnai dombok mellett összeállításunkban ellátogatunk Erdélybe, Nevadába, Francia-, Német-, Görög- és Horvátországba, valamint Portugáliába is.

Boom Festival, Portugália

A Boomot minden második évben tartják Európa legnyugatibb országában immár tizenöt éve, pedig talán évente is lehetne, hisz az érdeklődés hatalmas. Évek óta huszonötezer ember látogat el Idanha-a-Novába, de ez ne tévesszen meg senkit, ez a limit is egyben, úgyhogy időben kell jegyet szereznie annak, aki menni akar. A fesztivál július 28-tól augusztus 4-ig tart, de ezután sincs még vége, mert utána tartják az After Boom Utopiát, mely egy háromnapos rendezvény a nyugalom és felfrissülés jegyében. Számtalan kisebb-nagyobb sátorban találhatunk elképesztő programokat és művészi installációkat, műhelyeket. Ráadásul három magyar lemezlovas is meghívást kapott, a legelső magyar goa-dj-k közül Oleg, illetve a "második generációs" Görgő és Tsubi.

főbb fellépők: Avalon, Dickster, Extrawelt, Gocoo, Kindzadza, Logic Bomb, Man Made Man, Protonica, Rinkadink, Shane Gobi, Space Tribe, Tristan, X-Dream
helyszín: Portugália, Idaha-a-Nova
időpont: 2012. július 28-augusztus 4., utána After Boom Utopia
belépő: 180 euró (most már csak ennyiért kapható)

Wonderland Openair Trance Dance Festival, Németország

A Wonderland egy hosszú hétvégére kínál megmerítkezést csodaországban, melynek a nevében is benne van, hogy szabadtéri a buli, de azért fedett helyre is lehet majd menni, ha az időjárás azt kívánja. Márpedig az időjárás gyakran kívánja a kies északnyugat-németországi nyárban; a helyszín ugyanis Stemwede, a Hannover-Bréma-Osnabrück-háromszögben (utóbbihoz van a legközelebb), egy erdei klub és a körülötte lévő erdő. A lineup talán kevésbé erős, maga a fesztivál is a kisebbek közül való - eleve csak két helyszínes -, de az elképesztő látványvilág miatt szinte mégis kihagyhatatlan.

főbb fellépők: Audiomatic, Ephedric, Equinox, Gaby, Gaudium, Headroom, Neelix
helyszín: Németország, Alsó-Szászország, Stemwede
időpont: 2012. augusztus 3-5.
belépő: 55 euró, plusz 5 euró szemétletéti díj

 

Ozora Festival, Magyarország

Az ozorai goafesztiválok története még az előző évezredre, pontosan 1999-re nyúlik vissza, mikor hirtelen, minden különösebb előzmény nélkül többezer ember gyűlt össze a Tolna megyei völgyben, hogy az akkor épp Magyarországon is látható teljes napfogyatkozást ünnepeljék. Ez a fesztivál gyakorlatilag a zárás pillanatában legenda lett, mégis öt évet kellett várni, hogy megismétlődjön. Idén már tizedik alkalommal tartják meg Magyarország és talán a világ legnagyobb pszichedelikus zenei fesztiválját (pár éve már nem nagyon adják alább húszezer körüli közönséggel) augusztus 7. és 12. között. Az idei fesztivál öt nagyobb központból fog állni, ebből az egyik nyilván a nagyszínpad, de jelentős chill, Magic Garden, a The Haven, a vadiúj Fire Space (ahol szabad a tűzzel játszani, mindenki összegyűlhet melegedni és inspirációt gyűjteni a tűzzsonglőrök mutatványait nézve), valamint a Labirintus.

főbb fellépők: Aphid Moon, Deadbeat, Deedrah, Dick Trevor, Edoardo, Gabriel le Mar, GMS, Juno Reactor, Headroom, Highlight Tribe, Koxbox, Minilogue, Perfect Stranger, Sensient, Silicon Sound, Son Kite, The Infinity Project, The Orb
helyszín: Magyarország, Tolna megye, Ozora-Dádpuszta
időpont: 2012. augusztus 7-12.
belépő: 120 euró (már csak ennyiért kapható, július 15. óta)

Lost Theory Festival, Horvátország

Az augusztus 12-én záruló Ozoráról kényelmesen le lehet érni a Horvátországba, a 15-én startoló Lost Theoryra. A helyszín ugyan nem a tengerpart, hanem egy erdős-mezős terület az Otuca folyónál, Deringaj közelében, az adriai Zadar magasságában. A lineupon néhány komoly névvel - idén lesz itt például Sphongle, a psychill non plus ultrája, mely mögött az a Simon Posford áll, aki gyakorlatilag az összes goa-psy-stílusban maradandót alkotott. Hogy mást ne mondjunk, ott van talán legelső projektje, a Hallucinogen, a fúziós goa alapvetése, mellyel ugyancsak színpadra lép a Lost Theoryn. De a zenéken túl 17-én tartanak egy kis rövidfilmfesztivált a direkt erre a célra kialakított hd-s mozihelyen, és egy extra cirkusz is produkálja majd magát. Nos, mindent egybevetve ahhoz képest, hogy ez az egyik legolcsóbb fesztivál az összeállításunkban szereplők közül (kilencven euró, a helyszínen is), elég jó a felhozatal.

főbb fellépők: Cosmosic, Derango, Digicult, Hallucinogen, Ocelot, Sphongle, Texas Faggott
helyszín: Horvátország, Deringaj
időpont: 2012. augusztus 15-20.
belépő: 90 euró

Vuuv Festival, Németország

A Vuuv Németország egyik legnagyobb múltú psy-fesztiválja, úttörőnek nevezhetjük a maga nemében. 2011-ben már a huszadik összejövetelt tartották, idén pedig már huszonegyedszer
tartják meg. Hasonlóan a másik neves német fesztiválhoz, az Indian Spirithez, ez a
fesztivál is Hamburg és Berlin között, Putlitz mellett található, de nem ez az egyetlen hasonlóság a két program között. Idén négy napig két színpadon, a Dance-en és a Joy-on várják a látogatókat, és a két színpadon a psy és trance összes műfaja képviselteti magát a chilltől a darkig. A fesztivál különlegessége az egyedülálló lézershow és 3d-s látvány, a hangzásról pedig a Martin Audio gondoskodik. Az idei végleges lineup még nem érhető el (ami azért egy kicsit meglepő így alig egy hónappal a nyitás előtt), de az előzetes nevek között is megtalálható minden psy-előadó, a legrégebbiektől a feltörekvőkig. A feszten egy külön piac, a Maharani Market is felépül, ahol a kajáktól a ruhákon át a kézművesek boltjáig minden kapható lesz, hogy két táncolás között egy kis vásározás is belekerüljön a napi rutinba.

főbb fellépők: Atmos, Chromatone, D-Nox, Mapusa Mapusa
helyszín: Németország, Brandenburg, Putlitz
időpont: 2012. augusztus 24-27.
belépő: 55 (korlátozott számban), 65 (online-elővétel), 75 euró (helyszínen)

Burning Man, USA

A kevésbé goa-psy, de mégis kihagyhatatlan Burning Man igazi matuzsálemnek számít a világ fesztiváljai között: 1986-ban még pár kaliforniai srác égette el az első faembert a Baker Beachen, San Franciscóban. A látvány többeket lenyűgözött, de az évről évre megrendezett égetés hamar szemet szúrt a helyi rendőröknek, így jobbnak látták átköltöztetni az eseményt a nevadai Black Rock-sivatagba, ahol a négyszáz négyzetkilométeres fehér homokos sivatag alkalmasnak bizonyult a zavartalan ünnepléshez. Aztán közel harminc év alatt tavaly lett először teltházas a fesztivál, ami ötvenezer ember együttlétét jelenti a holdbéli tájon. Azon ritka fesztiválok egyike, melynek kapcsán elsősorban nem a zenéről érdemes szólni. Persze zene itt is van, a világ leghíresebb dj-i és formáció lépnek föl egy héten át, de ami ennél talán érdekesebb, hogy gázsit egyáltalán nem kapnak. Sőt, maga az egész fesztivál nem termel profitot, vip- és sajtójegy sincs, aki be akar menni, meg kell vennie az egyhetes jegyet. A jegybevételből Nevada államnak fizetnek a helyszínért, és művészeti akciókat támogatnak. Tavaly egy magyar csoport is kapott támogatást, el is készítették a Reonion nevű installációjukat. Az idelátogatónak jól föl kell készülnie: a fesztivál területén pénzért semmi nem kapható. A szervezők szerint ugyanis a giftingé a jövő: úgy adni, hogy cserébe nem vársz el semmit. Tehát ide mindenki magának viszi az ételt-italt, energiát, mindent. Figyelnek arra is, hogy leginkább megújuló energiákat használjanak, de persze a sok Mad Maxbe illő jármű és alkotmány elég sok benzint is elfogyaszt.  Az esemény csúcspontja a többméteres faember és templom felgyújtása, ami az változás, átalakulás szimbóluma is, de ekkor egy percig mindenki a halottaira, az elmúlásra is gondol.

főbb fellépők: egyelőre nem tudni
helyszín: USA, Nevada, Black Rock-sivatag
időpont: 2012. augusztus 27-szeptember 3.
belépő: 390 dollár (kissé bonyolult a jegyrendszer, itt vannak a részletek)

Transylvania Calling, Erdély-Románia

Idén napra pontosan egybeesik a Burning Mannel az erdélyi, illetve pontosabban partiumi Transylvania Calling. Tavaly ezernyolcszáz méter magasban rendezték, de idén új helyre költöznek, leereszkednek nyolcszáz méterre. Az új helyszín a Cseszvára (románul Ceisoara) mellett a hegyekben lesz, tehát a lenyűgöző táj most is a középpontban marad. A feszt érdekessége, mondhatni sajátossága még mindig, hogy a több mint száz fellépő nagy része a környező országokból és Skandináviából érkezik, így az odalátogató nem a "mainstreames" psy-fellépőkkel találkozik elsősorban, ami különös színt kölcsönöz a fesztiválnak - kivétel erősít a szabályt, mert idén ott lesz a nagy öreg goaelőadók közül a Space Tribe és a Talamasca. Sok magyar előadót is elhívtak a fesztiválra (Kalumet mindhárom alteregójával, a sima Kalumettel, a chilles Kalumet in Dubbal és a darkpsy-os Ork Monkkal is föllép). Ezt a találkozót 2004 óta rendezik, 2009-ben voltak eddig a legtöbben. Tavaly még a rendezők bevallása szerint is voltak problémák a szervezéssel - ez az oka annak is, hogy ezernyolcszáz méterről lejjebb költöztetik a fesztivált: hogy jobb legyen az idő is, és lejjebb jobban ki tudják építeni az infrastruktúrát. A legközelebbi lakott település (Barcarozsnyó aka Rasnov) sem kettő-öt óra távolságban lesz, hanem mindössze húsz percre. Valószínűleg a rendezvény így kevésbé lesz a vadregényes, de azért nem veszti el teljesen ezt fő tulajdonságát.

főbb fellépők: Kalumet, Loopus in Fabula, Ork Monk, Talamasca
helyszín: Románia, Partium, Bihar megye, Cseszvára (Ceisoara)
időpont: 2012. augusztus 27-szeptember 3.
belépő: 100-130 euró (itt is van variálás, részletek itt)

Aurora Festival, Görögország

Az Aurora fesztivál idén új helyre költözik, Halkidikire, a három egymás melletti, karszerű észak-görög félsziget nyugati karjának nyugati partjára, egy kempingbe. Szóval, eléggé csábító helyszín, nem rossz perspektíva a kristálytiszta víz mellett fesztiválozni, a psytrance legjobbjait hallgatva. Görögországban egyébként nagy hagyománya van a komolyabb goafesztiváloknak, elég csak a 2001 és 2003 között háromszor megtartott Samothraki fesztekre (ezek Szalonikitől kissé keletre az az azonos nevű szigeten voltak) gondolni, melyeken egyébként jelentős számú komplett magyar kompániák is részt vettek.

főbb fellépők: Absolum, Andromeda, Deviant Species, James Monro, Laughing Buddha, Zen Mechanics
helyszín: Görögország, Halkidiki, Kassandra
időpont: 2012. augusztus 29-szeptember 2.
belépő: 80 euró elővételben, 95 a helyszínen

Hadra Festival, Franciaország

A Hadra a Transylvaniához hasonlóan hegyi fesztivál a francia Alpokban, Grenoble közelében. Maga program egyébként nem sokban különbözik a többi psy-fesztétől, lesznek jelentős zenék és előadók, ezen kívül pedig a szervezők igyekeznek összművészeti programot összeállítani, performanszokkal, installációkkal, kiállításokkal. Viszont jó olcsó, most még hatvan euróért is lehet jegyet kapni.

főbb fellépők: Mubali, Penta, U-Recken, Vaishiyas
helyszín: Franciaország, Lans-en-Vercors
időpont: 2012. augusztus 30-szeptember 2.
belépő: 60 euró elővételben, 80 a helyszínen

Indian Spirit Openair Festival

Az indián nyárral eljön az Indian Spirit fesztviál is. Szeptember 6. és 10. között immáron
gyülekeznek a németországi Heiligengrabe mellett a trancerek. A legizgalmasabb ebben
a fesztiválban tavaly óta, hogy 3d-s. Persze, mondhatjuk, hogy minden létező fesztivál az, de itt elsősorban a fénytechnikára gondolunk. A lézer és az egész vizuál óriási teret kap ezen a fesztiválon mindhárom színpadon. Olyannyira, hogy a bejáratnál 3d-s szemüveget is lehet venni, persze érdemesebb olcsóbbat vinni, ha valaki tényleg látni is szeretné ezeket a fényinstallációkat. A fő színpadon kívül van külön darkos és chilles is, így olyanok is szívesen jöhetnek, akik nagy bánata, hogy darkból nem kapják meg a kellő dózist. A fesztivált egyébként dj-k, előadók kezdték el szervezni – Syncron, a Symphonix brothers és Vaishiyas -, ami önmagában biztosítja évről évre a magas zenei minőséget. 1999 óta rendezik meg a fesztivált, így a progresszív térnyerése ezen a fesztiválon - főleg a német szervezésnek köszönhetően - ugyanúgy végigkövethető volt, akárcsak a mára külön színpadot kiérdemlő dark-hangzás népszerűvé válása. Tekintettel a hagyományokra és a német mentalitásra az idelátogató minden téren magas színvonallal találkozik, nem csak zeneileg és a látvány tekintetében, de az infrastruktúra is kényelmesen kiszolgálja a húszezer táncolni vágyó minden igényét.

főbb fellépők: Ace Ventura, Daydin, Haldolium, Symphonix
helyszín: Németország, Brandenburg, Heiligengrabe
időpont: szeptember 6-10.
belépő: 67 euró elővételben, a helyszínen kétnapos napijegy is van: 75 euró, szombatra 55 euró, vasárnapra 30 euró

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra