2010, '12 és '13 után idén sem hagyja ki a mainstream pszichedelikus trance legnagyobb sztárja, az Infected Mushroom Budapestet, és az elmúlt két évhez hasonlóan ismét a Parkban adnak pénteken - végre oldschool-koncertet. Páros vipjegynyertesek a cikk végén.

Bőrcipőhöz fehér zokni!

Az Infected Mushroomról (Amit DuvdevaniErez Aizen) nagyjából minden goás a világon ugyanazt gondolja: legnagyobbak voltak, de Izraelből elköltöztek Amerikába, ott elkurvultak, és a legalja, nyálas, Modern Talking-os énekbetétekkel szaggatott trance-t tolják. Viszont az első/második/harmadik/negyedik albumuk (ebben azért jelentősen megoszlanak a vélemények) korszakalkotó, miattuk szerettem meg a goát, még ma is lefosom a lábam ezektől - áradoznak a világ goásai.

Pénteken a Parkban várhatóan az első három-négy albumukról zenélnek, hivatalosan is oldschoollive-koncertet adnak (világszerte fellépnek egyébként teljes zenekaros felállásban és persze dj-szetteket is tolnak). Persze, hogy ők mit értenek "oldschoolon", ha magukra gondolnak, nem feltétlen tudható előre, de reménykedjünk, hogy a 2001-es BP Empire-nél nem gondolkodnak tovább. Mi is eddig jutottunk a koncertre készülve - az első három lemezük tíz-tizenöt év után is úgyszólván tökéletes.

1999, The Gathering - a felülmúlhatatlan

Idén tizenöt éves (!) első albumuk alighanem a legjobb anyaguk, sőt az egyetemes goa-psy-történet egyik legjobb nagylemeze. Itt még alig érhető tetten a jópár év múlva a nagy fordulatukat hozó, végletekig tolt hatásvadászat, vannak helyette sodró basszusfutamok, libabőröztető percegések, felemelő és lábat-földbe-gyökereztető lezárások, vágások. A goa-psy persze eleve hatásvadász stílus, rengeteg klisével, melyek közül jópárat épp az Infected Mushroom fejlesztett ki, vagy éppen az ő kezük alatt forrt ki igazán. A '99-es Gatheringet másfél évtizeddel a megjelenése után hallgatva ezek a klisék - illetve ekkor még csak a csíráik - teljesen máshogy hatnak, hiszen abból az időkből valók, mikor még nem voltak elcsépeltek, és végsősoron klisék sem voltak még.

2000, Classical Mushroom - az alapmű

Az igazán hardcore-goásoknak csak a Gathering az igaz zene, nekik már az egy évvel későbbi Classical is kommersz és idegesítő. Persze van abban valami, hogy a debütalbum sodrásához a CM sem érhet föl, de vannak más, hasonló szintű erényei. A cím és a borító is arra utal, hogy ez az album a klasszikus zene és pszichedelikus trance valamiféle fúziója szeretne lenni, és ha a goa-psy felől nézzük, ez sikerül is neki. Számtalan fülbemászó, általában zongorával feljátszott, besirató dallam, meghökkentő váltások, súlyos zenei parafrázisok - az egész lemez egyszerre elborzasztó és lenyűgöző, mint az űr, a végtelen világűr (ami igazából nem is végtelen, inkább határtalan), a goa legnagyobb toposza.

2001, BP Empire - az utolsó

A harmadik sorlemez megjelenése után még többen fanyalogtak, és valóban, ezen az albumon már kitapinhatóak a későbbi Infected-féle goapop előzményei. Egyre több az ének, a vokál, egyre mesterkéltebb az eddig kifejezetten érdekes hatásvadászat, de kábé ennyi, amit negatívumként elmondhatunk a BP Empire-ről, és ezt is érdemes háromszor meggondolni. Mert a lemez egyébként elképesztően üt, minden száma önmagába forduló mese/történet/sztori, a záró Dancing with Kadhafi pedig minden bizonnyal a világ egyik legjobb trance-száma.

A 2003-as duplaalbum, a Converting Vegeterian részünkről még jópár felvétellel beleférhet a programba, és végül is ugyanígy vagyunk a 2007-es Vicious Delicous-zal is. A kettő közötti I'm the Supervisort, a 2009-es Legend of the Black Shawarmát, a '12-es Army of Mushroomst, valamint a tavalyi Friends on Mushroomot szívesen kihagynánk, még akkor is, ha minden lemezükön azért akad olyan felvétel, amitől mindig szívesen hallgatunk.

" type="application/x-shockwave-flash">" />

Idei parkos koncertjük kapunyitása péntek este hétkor lesz, a koncert warmupját a legtöbbet szervező hazai goabrigád, az Y-Production vezetője, Hruscsov adja. Maga az Infected valamikor nyolc után kezdődik, és nagyjából, illetve maximum tízig tart. Ezután after hajnalig, persze psy-dj-kkel: tíz és éjfél között ismét Hruscsov, fél egyig Toge (Y-Production), háromig Dolphin (Futurefolk), majd a hajnali ötös zárásig Snag (Y-Production). Jegyeket már csak 4999 forintért lehet venni, illetve akad még pár 7999 forintos vipjegy is, illetve nálunk három páros ingyen:

Játék, nyertesek

Tippeld meg, mi volt Amit Duvdevani pólóján a tavalyi Infected-koncerten a Parkban? (Segítség képriportunkban.)

A tippeket a koncertblog1@gmail.com-ra vártuk Infected tárggyal pénteken délután háromig. A legjobb tippet küldök közül három nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek az aznap esti Infected Mushroom: Oldschool Live koncertre és partyra a Budapest Parkba: Balázsy Pétert, Nemes Pétert és Zahorácz Tamást. A nyertesek nevét ebben a cikkben, itt, és a Facebook-oldalunkon közöljük, őket e-mailben értesítjük, egyben tudatjuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!