Ha teheti, Nagy Feró is ott lesz az Iron Maiden újabb budapesti koncertjén június 3-án, a Papp László Budapest Sportarénában. Meg is hallgattuk a klasszikus metálzenekar néhány emblematikus számát Feróval. És a cikk végén megtudhatod még azt is, kié lett a három Iron Maiden-ingyenjegy - és köztük van egy új nyertes!

A június harmadikai Iron Maiden-koncert előtt a Beatrice legendájával, Nagy Feróval találkoztunk, hogy végighallgassunk vele öt számot az Iron Maiden immár majd' negyven év alatt összekalapált repertoárjából.

A Bajza utcai rockerkocsmában, a Backstage-en találkoztunk a nemzet egykori csótányával. Feró mikor megtudta, hogy az Iron Maidenről kérdezzük, egyből belevágott a zenekar egyik vaskos slágerébe: Can I Play with Madness...

Mivel a helyen éppen próbálni kezdett Pleszkán Écska, a Hang című műsorban megismert rasztahajú reménység, ezért a klotyó előtti helyiségbe húzódtunk be, hogy halljuk a saját hangunkat és az Iron Maidentől az alkalomra összeválogatott dalokat.

Persze megkérdeztük a mestert arról is, hogy megy a még mindig létező Beatricének manapság. „Mára már retropopzenekar lettünk” – vigyorgott Feró, akit nem mondanál hatvannyolc évesnek, max kora ötvenesnek. Az énekes-szövegíró elmesélte, milyen sokat koncerteznek a mai napig, az interjúnk előtti napon például Miskolcon zúzták. Nem nagyképűsködnek, minden fellépést elvállalnak, ha a gázsi megfelel az elvárásaiknak, és ha megfelelő a technika. Azt sem hallgatta el Feró, hogy az X-Faktor óta igencsak megszaporodtak fellépések, és azt is megtanulta a műsorban, hogy működik egy huszonegyedik századi show.

A jó hangulatú, röhögős beszélgetés végefelé azért csak ráfordultunk a már sokadik budapesti koncertjére készülő Maiden öt számára, melyeket gondosan válogattunk össze az alkalomra. Feró nem sumákolt, tisztázta, hogy könnyebb helyzetben lenne, ha például a AC/DC-ről, a The Clashről vagy a Sex Pistolsról kérdeznénk, de azért az Iron Maiden sem ismeretlen számára.


Album: Iron Maiden (1980), Running Free (Paul Di'Anno, Steve Harris)

„Na, erre nem is emlékszem, olyan rég volt” – vallotta be Feró. Rámutatva arra a tényre, hogy nem tegnap kezdte a brigád. Eközben kezével léggitározni kezdett, a lába pedig ritmusra járt. – „Már ez a korai szám is nagyon jellegzetes, azért ők még dallamokban gondolkoztak és gondolkoznak. Rendes éneklés van náluk, nem vérhányás és halálhörgés. A hardcore már nem én világom, na. Az első lemez általában nagyon összeszedett cucc a jó zenekaroknál, mert van idejük kidolgozni, hiszen jó pár évet zenélnek együtt, mire megkapják a lehetőséget. Látod, a Maiden is 1975-ben alakult és 1980-at írtunk mire lemezük lett. A legjobb mégis általában a második album, mert ott már rutin is társul a még mindig friss ötletekhez.”


Album: The Number of the Beast (1982), The Number of the Beast (Steve Harris)

„Azért ők nem kísérletezték szét az agyukat albumról albumra. Erre számra már emlékszem is azokból az időkből, amikor kijött, óriási sláger volt. Az is hallatszik, hogy itt már más énekel (Paul Di'Anno helyett Bruce Dickinson – a szerk.). Azért szeretem az Iron Maident, mert ők még a nagyközönség számára is fogyaszthatók, nem csak egy szűk rétegnek. Szerintem Metallicának is a Nothing Else Matter-nél nyílt ki a világ, addig zúzták a trasht, meg is volt a viszonylag nagy táboruk, de utána harapott rájuk egy még tágabb közönség.”


Album: Seventh Son of Seventh Son (1988), Can I Play with Madness (Dickinson, Adrian Smith, Harris)

„Na igen, ezt imádom. Erről beszélek, stílusban maradva írtak egy igazi slágert, a refrénjét mindenki fújja.”


Album: The X Factor (1995) The Man on the Edge (Yanick Gers, Blaze Bayley)

„Ez egy harmadik énekes (Blaze Bayley – a szerk.). Itt is a jellegzetes műfajukban maradnak. Elég komoly nyomott hagyott a banda, nem csak a saját számaikkal. Azzal is, hogy a mai napig kihallod az Iron Maident egy-egy amatőr vidéki metálegyüttes zenéjéből. Ettől függetlenül a kilencvenes években ők is bajba kerültek. Jött a techno, már nem volt divat a metál.”


Album: The Final Frontiers (2010), Satelitte 15 Final Frontiers (Smith, Harris)

„Na, a Harris meghallotta a Muse-t és azt gondolta, hogy ilyet ő is tud. Tud is, persze a szám második része megint igazi Maiden. Azért kivetkőzni nem fognak már magukból öreg korukra.”

Nyereményjáték - új nyertes!

Hány jegyet kapkodtak szét a brazil Rock in Rio Iron Maiden-koncertjére? (Segítség az Iron Maiden pályáját bemutató cikkünk végén, a helyes válasz: kilencvenezer.)

A megfejtéseket június 2-án, hétfőn délig vártuk a koncertblog1@gmail.com-ra, Maiden2 tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül három nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a június 3-i, kedd esti Iron Maiden-koncertre, a Papp László Budapest Sportarénéba: Laczik Anitát, Márton Balázst - és Zádor András helyett (aki sajnos nem tud menni a koncertre) Izsák Verát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, az újét külön is, őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a jegyátvétel módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!