Duke Ellington felfedezettje, mellesleg II. János Pál, Ronald Reagan, Bill Clinton és a Bush család kedvence, Queen Esther Marrow lép föl Budapesten december 15-én, az 1992-ben alapított Harlem Gospel Singersszel karöltve. Az öt darab párosjegyünk nyertesei a poszt alján olvashatják nevüket.

 

Queen Esther Marrow és híres kórusa, a Harlem Gospel Singers december 15-én a Papp László Budapest Sportarénában énekel.

A most 69 éves Esther Marrow még nem volt Queen, csak alig 22, amikor Duke Ellington fölfedezte. Ez egy csodálatos barátság kezdetét, egyszersmind egy négy évig tartó turné startját is jelentette. Marrow azóta olyan nagyságokkal lépett fel, mint Ella Fitzgerald, B. B. King, Ray Charles, Chick Corea vagy Bob Dylan.

Feltűnt a tévében, filmekben, musicalekben és színházi darabokban, de belekóstolt a politikába is, amikor Martin Luther King polgárjogi harca mellett állt ki a színpadon. Ekkor ismerkedett meg példaképével, a gospelénekes Mahalia Jacksonnal, akivel később közösen fel is lépett.

A dzsesszénekesnő hangos sikerei ellenére sem feledkezett meg első és legnagyobb szerelméről, a gospelről, 1992-ben tehát visszatért gyökereihez - megalapította a Harlem Gospel Singerst.

 

A csapat eredeti hangzását a gospel, a dzsessz, a blues és az r'n'b vegyítésével éri el, ily módon egészen különleges elegyet kavarva. A közös nevüket az afroamerikai kultúra bölcsője - és több száz egyházközösség otthona - után választó énekesek úgy tudnak hatni közönségükre, mint senki más. A kritikusok is elkerekedett szemmel nézik, ahogyan a konzervatív európai közönség reagál a csodálatos torkú királynőre és nagyszerű kórusára: a publikum jobbára tapsolva tombolja végig a koncerteket.

Az elmúlt pár évben több mint kétmillió embernek játszottak, újra divatba hozva a műfajt Madridtól Párizsig, Londontól Bécsig. 1998-ban az első gospelkórusként léphettek fel a montreali dzsesszfesztiválon, bő százezer ember előtt. Queen Esther Marrow, hogy megújulhasson, legutóbb a német slágergyárossal és soul-szupersztárral, Xavier Naidoo-val és Michael Herberger producerrel dolgozott együtt. Sokat ingázott otthona és Németország között, az eredmény pedig a Life Is A Morning, egy lenyűgöző balladagyűjtemény lett.

Szerepelt Ronald Reagan, George W. Bush és Bill Clinton amerikai elnök, az angol királyi család és II. János Pál pápa előtt is. A katolikus egyház feje háromszor hívta el a HGS-t fellépni, és Bolognában, ahol 300 ezer ember előtt álltak színpadra, még maga a pápa is a lábával ütötte a ritmust.

Megvannak a jegynyerők!

A szervező Showtime által fölajánlott öt darab párosjegy közül Csöndes Emese, Huzian Judit, Kiss Péter, Mesinszky Gábor és Szalók Edit nyert egyet-egyet . A jegyek átvételének módjáról és a bejutásról emailben tájékoztatjuk győzteseinket. Gratulálunk!

 

A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)