A mindenszentek és a halottak napja a goások számára évek óta együttjár nagyszabású halloweenpartyval. Idén ezt kimaxolták, pénteken a goások által sose látott helyszínen, a Corvin-tetőn tartják a Psychedelic Halloween - The Legends Come Back partyt két klasszikussal, az Alien Projecttel és a Xenomorph-fal, másnap pedig a Dead Persons Day-re, az R33-ba új titánok érkeznek, a Time in Motion duó. Jegyet jelmezes fotóval lehetett valamelyikre szerezni - részletek, kedvcsináló és nyertesek itt is, illetve ezen ajánló végén.

Horror a 2012-es xenomorph-os Halloween-goán

A pénteki bulit az Y-Production és a Psybaba Records hozta össze a Corvinra, és úgy tűnik, mindketten "delegálnak" egy-egy sztárfellépőt. Az alapvetően fullonos (de néha azért progis is) Y-Prodution előadójának az Alien Project tűnik, míg a darkos-killeres-highteches Psybaba a Xenomorph-ot hozhatja.

Péntek: Alien Project

Az izraeli Alien Project egyszemélyes projekt, Ari Linker áll mögötte, aki még 2001-ben lépett színre, legalábbis ekkor jött ki az első albuma, a Midnight Sun. Egyértelműen a goa-psy legnagyobb hősei között tartják számon, aki az akkori, még meglehetősen dallamos, goatrance-es időkben elindult egy másik irányba, és elkezdett fullont csinálni. A fullonról azóta tudjuk, hogy hatalmas karriert futott be, gyakorlatilag a legnépszerűbb psy-alirányzat lett.

A Phonokolnál kiadott Midnight Sun után az egy évvel később kijött Aztechno Dream kiadásába már a talán legnagyobb goakiadó, a Tip World (1200 Mics, Astral Projection, Logic Bomb, Raja Ram stb.) is beszállt, melyen - a Midnighthoz hasonlóan - egymást érik a korszakalkotó slágerek, elég a kezdő Artificial Beingsre, vagy a címadó, második Aztechno Dreamsre gondolni. Ekkor még azért zenéjében föl-föltűnnek goatrance-es elemek, ám a tempó egyértelműen sokkal gyorsabb, és érezhetően nem a különféle dallamvonalak dominálnak.

A fullon 2002-es másik nagylemezén, a Dance or Die-on fejlődik tovább, melynek címadó és indító száma máig az egyik legismertebb psy-motívumot adta a világ goásainak, és azoknak is, akik valaha hallották és legalább egyszer élvezték ezt a stílust. Ezt aztán csak két év után követi újabb anyag, a Don't Worry Be Groovy - szintén hatalmas zenékkel, tesszük hozzá, ám eztán már három év kell az új nagylemezhez, a 2007-es Activation Portalhoz, mely máig a legutolsó album, egyben némi visszakanyarodás a goatrance-hez, persze megtartva a fullonos húzásokat. Ekkortájt, konkrétan 2008-ban járt Magyarországon is utoljára.

Péntek: Xenomorph

Xenomorph aka Mark Petrick Németországból egész más jelenség. Nem éppen slágergyáros, de az Alienhez hasonlóan súlyosan korszakalkotó, meghökkentő és ijesztő, akár a halloween maga. Nemcsak zenéje, de megjelenése is földbegyökerezteti a lábakat, és aki bírja, azt el nem engedi. A zene mellett a kapcsolódó klisékre is professzionálisan ad, félelmetes, saját maga által horror-trance-nek nevezett zenéjéhez gitárt akaszt a nyakába, haját metálosan a szemébe-agyába lógatja.

Stílusbesorolása a darkpsy, amit nem a sokszor már túltolt, eszméletlenségig fokozott bpm-szám határoz meg elsősorban, mint oly sok dark-előadónál, hanem a gitárral turbózott, metálos-rockos motívumok, pokolból fröcsögő bugyborgások, észvesztő futamok és a félelmet keltő bekiabálások és hörgések.

Az Alien Projecthez hasonlóan a Xenomorph se épp a legtermékenyebb előadók közé sorolható, mindössze három stúdióalbumot adott ki eddig: az elsőt, a Cassandra's Nightmare-t még 1998-ban, majd öt évvel később már a saját kiadójánál, a Gnostic Recordsnál a Qlippothot, és újabb négy évvel ezután, 2007-ben a Demagoguery of the Obscurantsot - Facebook-oldala szerint pedig épp a negyediken dolgozik.

Szombat: Time in Motion

A másnapi, illetve pontosabban a Halloween zárása után kb. két órával, délelőtt tízkor induló Dead Persons Day Party fő fellépője a dán duó, a Time in Motion, mely az új idők új szeleivel robban be az R33-ba vasárnapra virradóra hajnali négykor. Zenéjük finom és okos ötvözete az északi progresszívnek és a déli, izraeli fullonnak. Az általuk képviselt, általában a psy-ban még mindig kevéssé jellemző mixelési pontosság és technika manapság szerencsére egyre nagyobb teret nyer a műfajon belül, amit egyértelműen a műfaj fejlődésének értékelhetünk.

A Cowan testvérek (Leslie és Thomas) alkotta duó trióként indult még 2008-ban, ám Martin Daltoft hamar kivált. Thomas gitárosként indította zenei pályáját, míg Leslie különféle rock- és heavymetal-bandákban ütötte a dobot. Hat éve leigazolta a Közép-Amerikától Dél-Afrikán át Macedóniáig számtalan előadót foglalkoztató, német Iono Music, de négy évig csak egyedi megjelenésekkel, ep-kkel jelentkeztek.

Első albumuk 2012-ben jött, nemes egyszerűséggel Energy címmel. A tízszámos anyag majd' minden perce arany, változatosan kanyargó, fülbemászó dallamvonalak kavarodnak középtempós ütemekkel, majd futnak bele bizsergető kiállásokba, miközben egyszer sem érezzük, hogy mindez már gagyiba hajlana. Az év egyik, ha nem a legjobban várt goa-psy-előadója érkezik halottak napján az R33-ba tehát.

Pénteki program és részletek

A Psychedelic Halloween este tízkor kezdődik és másnap reggel nyolcig tart, összesen három színpadon. Pontosan nem tudjuk, hol lesz kialakítva a tetőn három helyszín, illetve a nagy- és a második színpad helye biztosnak tűnik, a chill- és ambient-helyszínt nem tudjuk hova gondolni. A nagyszínpadon/teremben játszik az Alien ("exclusive live oldschool/retroset") és a Xenomorph ("live guitar show"), Trippyhippies (Psybaba), Wegha (Ozora/Radiozora/Starsheep System) és a társfőszervező Hruscsov (Y-Production).

A kettes színpadon Dolphin (Futurefolk), Green Cosmos (Y-Production) és Shx (Solar Tech Records) liveact, Sasa és Toge és Snag (Y-Production). A chillben Fotel, Katsa & Shark, Comsat & Petar, Pollux és Buxi dj-zik, illetve Brain Grassfield, Stereomantra és Dr Bunny live-ozik. A belépő elővételben kétezer-ötszáz, a helyszínen háromezer forint, és a szervezők mindenkit arra kérnek, hogy jelmezben vagy maszkban érkezzen, de akinek nem sikerül, az Agni Triom csapat készséggel befest mindenkit, koboldnak, halálfejnek, vámpírnak, tündérnek, szörnynek, manónak.

Szombati program és részletek

Mint írtuk, az R33-ban már szombat délelőtt tízkor kezdődnek az események, és egészen vasárnap délelőtt tízig el tartanak. Így az Y-Production és a Psychedelia Crew első közös szervezése, a Dead Persons Day kimondva is a Psychedelic Halloween huszonnégy órás afterpartyja. Tízkor Ph kezd, déltől Sasa, délután kettőkor Erix (Wavefusion/Psychedelia Crew), négytől Wape (Psychedelia Crew), este hattól Guppe, nyolctól Pollux, tíztől Qy és éjféltől Kezo (mindketten a Psychedelia Crew-tól), éjjel kettőtől Hruscsov, majd hajnali négy és hat között a Time in Motion, aki után reggel nyolcig Psyletzky, majd tízig Botond (Y-Production) pörget.

Jegyet a Halloweennel kombinálva változatos formában válthatunk: Hallowen-karszalaggal egy ezresért tízig, anélkül ezerötszázért; teljes napi jegyet Hallowen-karszalaggal kétezerért, nélkül háromezerért. Velünk azonban erre és a Halloweenre is bejuthatsz ingyen:

Pályázz, bulizz, ingyen - nyertesek

Képet kellett küldeni magadról a Psychedelic Halloween - The Legends Come Back partyra tervezett jelmezeddel a koncertblog1@gmail.com-ra október 31-én, pénteken délután háromig - ha a Halloweenre szerettél volna jegyet, Halloween, ha a Dead Persons Day-re, akkor Dead tárgyú levélben. A leveledbe azt is bele kellett írni, hogy közzétehetjük-e cikkben és-vagy a Facebook-oldalunkon a fotód. Egy jelentkezőtől csak egy levelet vettünk figyelembe.

Nyertesek a Psychedelic Halloweenre: Fekete Balázs és Welsmann Tamás. Nyertesek a Dead Persons Day-re: Battonyai Péter és Horváth Boldizsár. A nyertesek nevét ebben a Facebook-oldalunkon is közöltük. Őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyra bejutás módját.

Munkatársunk, a vadon hercegnője jelmezben, erdőben - itt korbácsoltuk a részvételi kedvet!


Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!