Péntek este újra letettük a voksunkat a jelen állás szerint utolsó szezonját futó nyári szórakozóhely, a Zöld Pardon mellett.  Ezúttal a szombathelyi latin raszták, az Ocho Macho koncertjét közvetítük, íme, a szenzációs előadás egyik felvétele:

 

"Kicsit reggae, kicsit latin, kicsit punk, kicsit rock'n'roll – egyszóval: hupogós. Bob Marley és Manu Chao Vas megyei keresztgyerekei"írja a CLS kiadó bulizenekaráról, az Ocho Machóról. Manu Chao, a jeles katalán punkagitátor karibi és latin ritmusokon nyugvó ezredfordulós popba robbanása után apró fázis késéssel, 2003-ban gondolta úgy Krinyó Szombathelyen, hogy éppen itt az ideje egy húzós bulizenekart alakítani Magyarországon.

Nem tűnt veszett ötletnek akkortájt Manu Chao- és reggae-földolgozásokat játszani egy-egy koncerten. A srácok zenéjét nem csak Magyarországon, de Ausztriában is tüdőre vették a víg ifjak a számos fellépés során. A vidám bulik hatására a macsóknak kedvük támadt saját dalokat komponálni, hogy némi hazai illat is keveredjen a dél-amerikai és jamaicai bukéba.

Az első Ocho Macho-hangzóanyagra, egy háromdalos maxira mégis 2007-ig kellett várni, hogy 2008 karácsonyára kijöjjön az első komplett album, az El Mundo Fantastico is, magyar, spanyol és angol nyelvű dalokkal szerzői kiadásban. 2009 őszén aztán fölkarolta őket a pesti CLS kiadó, de előtte nyáron már végigzúzták a legtöbb hazai fesztivált.

A nagy áttörést mégis a 2010-es év jelentette az eredeti felálláshoz képest kicserélődött bandának. A brigád nemcsak zenei ízlésben áll közel Manu Chaohoz, de a focit is ugyanúgy imádja. Ahogy a példakép Diego Maradonáról írt több dalt, úgy a Vas megyei brigád a spanyolos profilba szintén beleillő Puskás Ferenc tiszteletére dobott ki egy négytrackes maxit, a Puskás (Pancho Bum-bum-bum) címűt. Aztán az Öcsi-tematika egyenesen a Fábry-show-ig repítette a bandát.

A dal Spanyolországban is ütött. A 2010-es focivébé döntőjét Madridban nézték végig a srácok, és ha már arra jártak, kézbesítettek pár cédét Puskás nagy klubjának, a Real Madridnak, hadd motiválja azzal Csozé Mourinho Céronaldót. A számot hallva a madridi Oferta Special egy közös koncertre hívta a nyolc macsót.

Persze fociügyben nem utaznak hetente Madridig, ott van nekik a Szombathelyen a Haladás. A Hali-szurkolók pedig lelkesen éneklik egy-egy meccsen a lassan a város nem hivatalos himnuszának számító Savaria Kingston Townt. A 2010-es sikerekre Vas megyén túl fölfigyelt a Mahasz is, így 2011-ben az év felfedezettje kategóriában Fonogram-díjra jelölték az Ocho Machót.

A több nyelven beszélő, magukat a Karib-tenger partján, Dél-Amerikában, Madridban és a fesztiválokon egyaránt otthon érző szombathelyi lokálpatrióták július 29-én, pénteken a Petőfi-híd budai lábánál fekvő Zöld Pardonban játszottak. A szombathelyi, répcelaki, szegedi, nyírlugosi, ne adj’ isten madridi rajongók pedig a Koncertblog élő-streamjén nézhették a koncertet.
 

Zöld Para - Állj ki te is a Zöld Pardon mellett!

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!

Koncertblog-videoarchívum - válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra (x)