Tízperc gyilok élőben - Jerry Lee Lewis vasárnap a BS-ben
Jerry Lee Lewis vasárnapi koncertjének első tíz percét élő streamünkön közvetítjük a Papp László Budapest Sportarénából. Azok között pedig, akik nem elégszenek meg ennyivel öt páros jegyet sorsolunk ki a ’Gyilkos’ rock and roll papa fellépésére.
A „Killer” nevet eredetileg robbanékony ének- és zongorastílusával érdemelte ki, bár egyes pletykák szerint a szó szoros értelemben is rászolgált. Az azóta már csak a színpadon veszélyes immár hetvenöt éves zenész budapesti koncertjére testvérét, Linda Gail Lewist is magával hozza, aki bátyjával közösen kezdte zenei karrierjét, melyben akadtak sikerei, de valamiért sosem lett annyira híres, mint a botrányos tesó.
A zenészek kívánságlistája alapján Linda Gay amolyan hangulati elemként veszi körül a bandát a pesti koncerten. A zúzós italokat – egy baszta sört, négy üveg bort és egy üveg konyakot – a húg számára szervírozzák, míg Jerry Lee alaposan fölturbózza magát a kávé mellé még tizenhat doboz cukormentes kólát is kért a szervezőktől, a vitamin szükségletét biztosító gyümölcstálak mellett.
Az ördögi énekes-zongorista karrierje a szokványos módon kezdődött: szerény anyagi körülmények között élő szülei kölcsönpénzből vett zongoráján kezdte kibontani tehetségét a fiatal Jerry... Az első lemezig tizenkilenc éves korára jutott el 1954-ben. A nagy robbanásra és az azóta szanaszét játszott Whole Lotta Shakin' Goin' On, vagy a Great Balls of Fire című slágerekre pedig 1957-ig kellett várni. Nemcsak a közönséget késztette elismerésre a gospel, a country és a boogie-woogie elemeit keverő-kavaró fiatal gyilkos, Elvis egyszer azt találta mondani, hogy rögtön abbahagyná az éneklést, ha úgy tudna zongorázni, mint Jerry Lee Lewis.
A király irigységét nem csak a pumpáló, energikus játék okozhatta, hanem Lewis színpadi show-ja is. JLL-ből már akkor kibújt az állat színpadon, amikor a Sex Pistols, a The Who és Jimmy Hendrix színpadi ámokfutásairól csak a jövőbe nézve értesülhetett a kortárs. Jerry Lee már az ötvenesek végén rugdalta a zongoraszéket, barommód püfölte, sőt alkalmanként föl is gyújtotta a zongorát.

 

A rock and roll életérzéshez elengedhetetlen vadság a magánéletében is megjelent. Az hogy a konvenciókat letojva 1958-ban elvette az akkor 13 éves unokatestvérét éppúgy média felháborodást keltett, mint későbbi két feleségének titokzatos halála. Bár senki nem feltételezi a zenészről, hogy VIII. Henrik babérjaira tört volna, de erőszakos viselkedésérők jócskán szóltak pletykák. A botrányok aztán ki is kezdték népszerűségét egy időre.

 

Nézz bele 10 perc erejéig Jerry Lee Lewis vasárnapi budapesti koncertjébe nálunk! A koncert este 8 óra körül kezdődik.

 

Október 31-én, vasárnap este lép fel a Papp László Budapest Sportarénában Jerry Lee Lewis. Az előzenekar (Linda Gail Lewis & Some like it hot) produkcióját teljes egészében, majd Jerry Lee Lewis koncertjéből az első 10 percet egyenesben közvetítjük itt, a Koncertblogon, az alábbi videóablakban. (A betöltésre várj türelemmel!)

 


szólj hozzá: Jerry Lee Lewis @ B.S.A

 

 

Jerry, a Gyilkos


A „Killer” becenevet eredetileg robbanékony ének- és zongorastílusával érdemelte ki Jerry Lee Lewis, bár egyes rosszindulatú pletykák szerint a szó szoros értelemben is rászolgált.

 

Az ördögi énekes-zongorista karrierje a szokványos módon kezdődött, szerény anyagi körülmények között élő szülei kölcsönpénzből vett zongoráján kezdte kibontani tehetségét. Az első lemezig tizenkilenc éves korára jutott el, a nagy robbantásra, így az azóta szanaszét játszott Whole Lotta Shakin' Goin' On, vagy a Great Balls of Fire című slágerekre pedig 1957-ig kellett várni.

 

Nemcsak a közönséget késztette elismerésre a gospel, a country és a boogie-woogie elemeit keverő-kavaró fiatal Jerry - Elvis egyszer azt találta mondani, hogy rögtön abbahagyná az éneklést, ha úgy tudna zongorázni, mint Jerry Lee Lewis.

 

A király nemcsak a pumpáló, energikus játékra irigykedhetett, hanem Lewis színpadi show-jára is. JLL-ből már akkor kibújt az állat, amikor a Sex Pistols, a Who és Jimmy Hendrix színpadi ámokfutásai még sehol sem voltak. Jerry Lee már az ötvenes évek végén rugdalta a zongoraszéket, barommód püfölte, sőt alkalmanként föl is gyújtotta a zongorát.

 

A rock and roll életérzés vadsága a magánéletében is megjelent. Nagy felháborodást keltett, hogy 1958-ban elvette akkor 13 éves unokatestvérét. Később pedig sokat pletykáltak két feleségének titokzatos haláláról, mintha legalábbis VIII. Henrik babérjaira tört volna. Erőszakos viselkedését mindenesetre széltében-hosszában taglalták.

 

A botrányok ki is kezdték a népszerűségét egy időre. A nagy comeback ideje a nyolcvanas évek elejére tehető, amikor bekerült a Rock And Roll Hall of Fame-be, majd egykori felesége, Myra megírta a Great Balls of Fire: The Uncensored Story of Jerry Lee Lewis (1982) című könyvet.

 


szólj hozzá: Jerry Lee Lewis

 

Ebből 1989-ben egy óriási sikert arató, életrajzi film is készült. A botrányhős szerepéből lassan kinövő zenész 2005-ben életműdíjat kapott a Grammyket is osztogató Recording Academytől, 2006-ban ennek örömére végre friss lemezt adott ki, aztán az idén egy még frissebbet.

 

A szeptember 7-én megjelent Mean Old Man című lemezen a fél Rolling Stones (Mick Jagger, Keith Richards) és az ex-Beatle Ringo Starr mellett Eric Clapton, Sheryl Crow, John Fogerty, Kid Rock, Kris Kristofferson, John Mayer, Willie Nelson, Robbie Robertson, Slash, Mavis Staples és Ronnie Wood is közreműködik.

 

Mondanánk, hogy még hetvenöt évesen is lerobbanthatatlan a színpadról, ha nem betegség miatt mondta volna le a budapesti fellépés eredeti, július 20-ai időpontját. Így félő, hogy a vasárnapi lesz az öreg Gyilkos utolsó magyarországi fellépése.  Aki testi épségét féltené a koncerten, az megnyugodhat, mert éles fegyvert még a fellépő művészek sem vihetnek be a Sportarénába.

 

Az immár hetvenöt éves zenész budapesti koncertjére testvérét, Linda Gail Lewist is magával hozza. A zenészek kívánságlistája alapján Linda Gail amolyan hangulati elemként is utazik a bandával: a zúzós italokat – egy rekesz sört, négy üveg bort és egy üveg konyakot – ugyanis a húg számára szervírozzák, míg Jerry Lee alaposan fölturbózza magát: a kávé mellé tizenhat doboz cukormentes kólát is kért a szervezőktől, a vitaminszükségletét biztosító gyümölcstálak mellett.

 

Ők mehetnek ingyen a koncertre

 

Öt darab párosjegyet sorsoltunk ki azok között, akik a következő, nem túl bonyolult kérdésre sikeresen válaszoltak: Melyik évben lépett föl Jean Michel Jarre hárommillió ember előtt Moszkvában? A ravasz fejtörő megoldásához ebben a cikkben találtatok segítséget, a válasz 1997 volt.

 

Párosjegyet nyert: Hacker Balázs, Maklári Nikoletta, Molnár Zoltán, Szurominé Korecz Andrea, Zsila Gabriella. Őket e-mailben és sms-ben értesítettük, egyben közöltük velük a koncertre bejutás módját.