Talán még Kozsó sem gondolta volna, hogy egyszer retró lesz a Total Dance Festival (TDF). Mindenesetre az 1990-es évek tinijeinek idézi vissza a dance aranykorát november 22-éről 23-ára virradóra Várkonyi dj Dominique Attila főszervező és a díszes kompánia. Ott lesznek a korszak német uralkodói közül a La Bouche, a Culture Beat és a svéd-etióp Dr. Alban is. Hazai részről meg az akkori dance-sztárok közül majd' mindenki megjelenik a TDF színpadán, a Hungexpón. Az Ámokfutóktól a Kozmixig. Zoltán Erikától a Splashig. Betty Lovetól Dr. Love-ig.

Total Dance!

Total Dance-világsztárok

Mondhatunk akármit a kilencvenes évek táncos popzenéjéről, de az tuti, hogy a maga korában elképesztő tömeget vonzott és frenetikus hangulatot teremtett. A korszak hazai popzenei csúcsrendezvénye, a Total Dance Festival is óriási siker volt mindig. És a mostani főszervező, Várkonyi dj Dominique Attila szerint, még húsz évvel a stílus tetőzése után, november 22-én retróként is hatalmasat üt majd a cucc.

Nyilván mindenkinek az a korszak a legendás, amelyikben fiatal, bulikba jár és pörög az élete. A kort meg zenék is aláfestik természetesen. Így vált mára legendássá a Hungexpón föllépő német La Bouche. A fiú-lány duó Be My Loverje annak is ott cseng a fülében, aki konkrétan hány tőle. Ugyanez a helyzet a honfitárs Culture Beat Mr. Vainjével, vagy a nigériai származású svéd fogorvos Dr. Alban It’s My Life-jával.

Az említett két formáció és egy előadó lesznek a retrós Total Dance Festival legnagyobb sztárjai, de olyan dj is hozza a kilencvenes évek ritmusát, mint Masterboy, aki a korszak eurodance-csapatából a Masterboyból - Feel the Hit of the Night.

Hazai szuperhősök

Persze a mi hazai különbejáratű kedvencek is sorjáznak majd a Hungexpo színpadán. Ők az utolsók a magyar poptörténetben, akik még nagy példányszámban tudtak lemezeket eladni. Ozzy Osbourne a szíves közlése szerint nem emlékszik a nyolcvanas évekre, Náksi Attilának és Betty Lovenak ugyancsak saját bevallás alapján csak egy pillanat volt a kilencvenes évtized. A Soho Party valóban szétszedte az országot: merevedő srácok és sikoltozó lányok követték útjukat ország szerén-tova. Híven a brigád felhívásához: „Szállj, repülj velünk!”. Például a szegedi Tiszagyöngye diszkóba, amit sofőrjük a Duna partján keresett. Szerencsére, amit Dunának nézett a tag, az éppen a Tisza volt.

A mai napig aktív Kozmix legnagyobb sikereit szintén a kilencvenes években hagyta, vagy onnan hozza magával a legnagyobb happyhardcore- és rave-slágereit. Hozsó és Lala a fesztivál sajtótájékoztatóján ugyanazoknak a jópofa mókamestereknek bizonyultak, akiktől az önirónia sem áll távol. Különben hogy hordhattak olyan bumfordi holdjáró cipőket? Lala az idei Total Dance sajtótájékoztatóján sem hazudtolta meg magát, mikor azt mondta, hogy fúj, utálja a retrót. Persze aztán félretette a viccet és kiderült, büszke arra, hogy minden Total Dance-en ott volt.

Szintén ott volt az összes Total Dance-en Zoltán Erika, aki viszont már a nyolcvanas években megalapozta a hírnevét szerelemre született remetelányként. A kilencvenes évek tinijei viszont már Erica C-ként és igazi dance-előadóként ismerték, aki maga nemcsak énekes itt, de tánctanár is.



Azért Kozsó nélkül nyilván nem lenne igazi az idei Total Dance sem. A kilencvenes évek legnagyobb slágergyárosa, fiú- és lányformációk érdemdús producere, most eredeti brandjével, az Ámokfutókkal jelentkezik ismét, ki-tudja-hányadik partnernőjével egyetemben. Biztos lesz Szomorú szamuráj, Bújj mellém és Érted fáj is az idei TDF-en.

Lesz Splash is a mára tévés és rádiós műsorvezető, még inkább színésznő Sári Évivel, és az azóta a civil életben tavékenykedő Ősz Zsolttal. A páros idén újra zenélget együtt, és ígéretük szerint a fölmelegített kooperációból még új dal is kisülhet. Talán még jobb is, mint a Húzz magadhoz, ha fázol!

Mindig komoly fejtörést okozott nekünk, hogy az ufós Dr. Love és Betty Love vajon férj és feleség-e. De mit szólt volna ehhez a Náksi. Lehetnek tehát testvérek, de leginkább névrokonok. Annál is inkább, mert együtt sohasem produkálták magukat. Varga Zsolt más lányok társaságában mutatkozott a színpadon. Most éppen újdonsült feleségével, Szidivel. Az idén már teljes erővel pörgő Ufo Update-ben már gyerekei is szerepet kapanak az ifjú ara mellett. Sőt, Varga a Total Dance tánc-showjának is koreográfusa. Hiába, a szerelem is napolaj, igaz, Szidi?



Az Animal Cannibals már a kilencvenesekben is meghívást kapott az egyik Total Dance-re, akkor azonban más programjuk volt. Qka Mc és Ricsi Pí kakukktojás az idei TDF mezőnyében. Annak ellenére, hogy 1999-ben dance-kategóriában kaptak Aranyzsiráfot, sosem játszottak dance-zenét, csak populáris hiphop/rapet.

És hopp, az idei Total Dance Festival kedvéért még Császár Előd aka Shane 54 is előmerészkedik a dj-pult mögül, és újra mikrofont kap a kezébe. Hoffer Dani is ott lesz mellette újra, hogy visszatérhessen az FLM. Miért nincs nyáron hó? Passz! De novemberben már lehet.

Persze dj-k is hozzák a korabeli slágereket, a warmup-szett az egyetemi gólyatáborok és gólyabálok nagy királyáé, Juhász Lacié lesz, dj Cantana videodiszkója korabeli klipekkel csal könnyeket az egy napig újra tini anyukák szemébe. A szervező Dominique jelenléte a dj-pultban alap. Náksi pedig a Soho Party-s idők után Brunner oldalán dj-ként és a Budapest Parádé partyhimnuszainak szerzőjeként maradt benne a popzenében. Talán abból a korszakból is mutat valamit a dj-pult mögül.

Párosjegyet nyertek

Mi a neve a formációnak, melynek fellépését élőben közvetítettük a 2011-es Balaton Soundról, és melynek lemezén közreműködött az Animal Cannibals is? (Segítség akkori közvetítésajánló cikkünk vége felé, a helyes válasz Analog Cuvee.)

A megfejtéseket TDF tárggyal november 22-én, szombaton délután egyig vártuk a koncertblog1@gmail.com-ra. A helyes megfejtést küldők közül négy nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a szombat esti Total Dance Festivalra, a Hungexpóra: Fedor Sárát, Molnár Adriánt, Tótfalvi Attilát és Zsórádi Beátát.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!