Úgy vannak a kedves nézőnk a Yamato dobos brigáddal az utóbbi években, mint jó tíz-tizenöt esztendeje Michael Flatley-vel és ír táncosaival, akiknek újabb és újabb előadásait szintén zabálták évről évre. 2012-ben nemcsak Budapesten, de Debrecenben is nagy érdeklődés mellett zúzták a japán perkások, tavaly is bevették háromszor a Budapesti Kongresszusi Központot. Idén, pontosan október 19-én, vasárnap viszont csak egy előadásban ütik a dobolás mesterei, igaz, már a BKK-nál nagyobb Papp László Budapest Sportarénában. A koncertre jegyek még kaphatók hatezer-ötszáz és tizenkétezer forint közötti árfekvésben.

Zúzzad neki, Sindzsi!

Október 19-én legújabb, Raion – Howl of Lion, vagyis Oroszlánbőgés című előadásával szerepel újra Magyarországon a Yamato japán dobegyüttes a Papp László Budapest Sportarénában. Az új show-ban azt mutatnák meg, hogy ők is, akár az oroszlánok saját életük uralkodójává képesek válni a zenélés közben, és erre inspirálják a közönséget is.

A Yamato nemcsak zenei, de spirituális élményt is szeretne nyújtani a közönségének. A koncertekre tudatosan, egy a shaolinhoz kicsit hasonló filozófia, a gamushara (ez volt a 2012-es előadásuknak a címe is) lelki és szellemi tanításai szerint készülnek. Yamato dobolása azonban nemcsak a lélek mélyéről jön, de az évezredes Japán kultúrából is. A különböző ritmushangszereknek meghatározó szerepe volt a hagyományos no színház előadásaiban és templomi rítusokban is.



Ám a modern taiko-dobolás csak a huszadik század közepén alakult csak ki, mikor Oguchi Dayhachi különböző japán dobfajták összhangzatából egységes kamarazene-szólamokat dolgozott ki. Manapság Japán-szerte ötezer különböző dobzenekart ismernek, és még ennél is sokkal több amatőr brigád próbálkozik világszerte. Köztük az egyik, sőt valószínűleg a legnépszerűbb éppen a Yamato. Az 1993-ban alakult brigád bejárta a világot az elmúlt huszonegy évben, és adott több mint háromezer koncertet. Csak Magyarországon már eddig hat különböző turnéval fordultak meg.

2012 februárjában például öt sikeres koncertet adtak Magyarországon a már említett Gamushara című produkciójukkal, négyet a Budapesti Kongresszusi Központban és egyet a debreceni Főnix Csarnokban. 2013 áprilisában újabb három show-juk következett a BKK-ban, Rotiyoh – The Beat on the Road címmel. Most csak egy koncert jut, október 19-re, de az mindjárt a Papp László Budapest Sportarénába. A Raion – Howl of Lion bemutatójára jegyek még kaphatók hatezer-ötszáz és tizenkétezer forint közötti árakon.


Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!