Utoljára koncertezik február 11-én és 12-én, pénteken és szombaton a Hobo Blues Band, a Papp László Budapest Sportarénában, aki erről lemarad, valószínűleg sosem láthatja többé a zenekart élőben játszani. Azok a szerencsés olvasóink viszont, akik helyesen válaszolnak a poszt alján föltett kérdésünkre, megnyerhetik a szervező Showtime Budapest által a 12-ei koncertre fölajánlott öt darab párosjegy egyikét.

"Oly sokáig voltunk fent"

Harminckét éves sztori zárul le február 11-én és 12-én, pénteken és szombaton a Papp László Budapest Sportarénában. Az 1978-ban alakult zenekar történetének egyik legerősebb fölállásában, Solti János dobossal, Póka Egon basszusgitárossal, Tártrai Tibor, Solti János dobossal és természetesen Földes Hobo Lászlóval, Deák Bill Gyulával valamint a vendég Závodi Gáborral búcsúzik - most úgy tűnik, végleg - a Hobo Blues Band. Ezután már csak hangfelvételeken hallhatjuk a magyar könnyűzene-történelem jelentős formációjának blues-rock-, rockandroll-, hard rock- és tradicionális blues-elemekből összeálló zenéjét. Ez alkalomból meg is írta nyílt levelét a rajongóknak Hobo.

Harminckét éves sztori zárul le február 12-én, szombaton a Papp László Budapest Sportarénában. Történetének egyik legerősebb fölállásában, Solti János dobossal, Póka Egon basszusgitárossal, Tártrai Tibor és Tóth János Rudolf gitárosokkal, és természetesen Födes Hobo Lászlóval, na meg a vendég Deák Bill Gyulával és Závodi Jánossal búcsúzik - most úgy tűnik örökre - a Hobo Blues Band. Ezután már csak hang felvételeken hallhatjuk a magyar könnyűzene történelem jelentős formációjának blues-rock, rock and roll, hard rock és tradicionális blues elemekből összeálló zenéjét.
Nagyjából a mostani végső összeállításban játszott a csapat népszerűségének egyik csúcspontján, a rendszerváltás környékén, ennek a brigádnak a nevéhez fűződik az 1990-es korszakzáró-rendszerváltó Tábortűz mellett című album.
A kilencvenes évek végén a 2000-esek jó részében egy fiatalabb bandával koncertezett Hobo. A régi brigád, a 2008 szeptemberi harmincéves évfordulós bulin talált egymásra, ahol fölsorakozott a bő harminc éves történet során a Blues Band környékén megfordult közel harminc zenész jó része. Nagy terveket dédelgetett a régi banda, de ebből csak egy jelentősebb koncert jött össze a 2009-es Pannónia Fesztiválon. Sőt a régi fiúk elfoglaltsága miatt Hobo szóló album készült ez év elejére a tervezett HBB lemez helyett.
Ennek ellenére azért a bő három évtized alatt végül huszonkét ilyen-olyan albumot (nagylemez, koncert, válogatás) összehozott a zenekar. A debüt lemez, a több mint két éves népszerű működés után erős lemezgyári kekeckedés közepette elkészült Középeurópai Hobo Blues, olyan húzónótákkal, mint az Operett, az Édes otthon, a 320-as blues, a Rózsadomb vagy éppen a Középeurópai Hobo Blues II.
Az lemezek sorából kiemelkedik a magyar könnyűzene történetének talán legjelentősebb kiadványa, egy koncepciózus duplaalbum,  mely Vadászatot címmel vonult be a hazai rocktörténetbe, de a korszakzáró-rendszerváltó Tábortűz mellett is nagyot ütött 1990-ben.
Ami viszont blogunkat még jobban érdekli, az a majd’ krisztusi életkor során megejtett hözzávetőleg 3000 koncert. Ezeken már akkor óriási sikert aratott Hobo és csapata, amikor még Rolling Stones-, Doors-, Hendrix- és Cream földolgozásokat játszottak a Földes által magyarba átültetett szövegekkel. Csakhamar elkészültek az első saját nóták is, melyeket szintén hálásan fogadott az akkori közönség.
Nagy sikert hozott Szomjas György Kopaszkutya című 1981-ben betiltott filmje, melyben részleteket láthatunk egy húszezres tabáni koncertből. De részt vett a brigád a korszakban kultikus és veszélyes, de mára legendává szelídült Fekete Barányok Fesztiválon 1980-ban, a Hajógyári-szigeten, melyen a föllépő bandák – Beatrice, P. Mobil, HBB – azon versenyeztek akkoriban, melyiküket tiltották ki az ország legtöbb megyéjéből. Mi persze máig irigyeljük azt, aki ott lehetett.
A következő nagy dobás a zenekar tíz éves évfordulós bulija volt 1988 nyarán, a városligeti nagyréten, ahol egy undergroundból ismert szigetszentmiklósi kollektíva, a Pál utcai Fiúk volt az előzenekar, de a nyolcvanas évek elején beindult az első rendszeres Hobo Blues Band klub is a MOM kultúrházban, ahol a nagy amerikai blues költő, Hobo öreg barátja és mestere Allan Ginsberg is megfordult.
Tőről-végről a koncert sztorihoz tartoznak Hobonak az olyan önálló estjei, mint a Jim Morrison vagy a József Attila előtt tisztelgő. Kezdetben ezek az előadások is a HBB keretei között alakultak, hogy később Hobo művészetének önálló a bandától függetlenített ágát jelentsék. Fontos megjegyezni ennek kapcsán, hogy nem Hobo vonul vissza a februári koncerten, hanem a zenekar.
A tizenöt éves bulit aztán a Fradi pályán tartotta zenekar, 1993-ba,n ahol a zöldfehér klub akkori focistái vokáloztak a 6:3 című számban ifjabb Albert Flórián vezetésével. Öt évre rá a húszéves koncertet a régi Budapest Sportcsarnokban tartották és a szlovákiai Szarka fivérek bandája, az akkor még kevésbé ismert Ghymest hívta meg előzenekarnak Földes. A koncerten Presszer Gáborral is duettezett az énekes-szövegíró a Der Medve című számban.
2003-ban a Mrgitszigeti Szabadtéri Színpadon lett huszonöt éves a zenekar, ekkor már a „hátulgombolós” csapattal Hobo háta mögött, azaz Fehér Géza gitárossal, Gyenge Lajos dobossal, Hárs Viktor basszusgitárossal és Nagy Szabolcs billentyűssel.
Az említett 2008-as koncerten pedig, ahogy már említettük ott volt az összes mozdítható egykori HBB-tag az Arénában gyűlt, ahova február tizenkettedikén is visszatér az együttes. Az utolső koncertre öt darab párosjegyet sorsolunk azok között, akik helyesen megfelelnek az alábbi kérdésre és helyes válaszukat elküldik a jatek@koncertblog címre „HBB” tárgy megjelöléssel.
Hány éves a londoni Palladium? – a válaszhoz segítséget itt találtok.

Jegyet vásárolni a Tickett Express hálózatáról lehet, a jegyárak 6900 és 12500 forint közötti szóródnak.

 

Harminckét évton a Papp László Budapest Sportarénában. Történetének egyik legerősebb fölállásában, Solti János dobossal, Póka Egon basszusgitárossal, Tártrai Tibor és Tóth János Rudolf gitárosokkal, és természetesen Födes Hobo Lászlóval, na meg a vendég Deák Bill Gyulával és Závodi Gáborral búcsúzik - most úgy tűnik örökre - a Hobo Blues Band. Ezután már csak hangfelvételeken hallhatjuk a magyar könnyűzene történelem jelentős formációjának blues-rock, rock and roll, hard rock és tradicionális blues elemekből összeálló zenéjét.

Nagyjából a fent vázolt összeállításban játszott a csapat népszerűségének egyik csúcspontján, a rendszerváltás környékén: ennek a brigádnak a nevéhez fűződik az 1990-es korszakzáró-rendszerváltó, Tábortűz mellett című album.

A kilencvenes évek végén és a 2000-es évek jó részében egy fiatalabb bandával koncertezett Földes László. A régi brigád, a 2008 szeptemberében tartott 30 éves jubileumi bulin talált egymásra, ahol fölsorakozott a HBB-történet során a Blues Band környékén megfordult közel harminc zenész jó része. Nagy terveket dédelgetett a régi galeri, de ebből csak egy jelentősebb koncert jött össze, a 2009-es Pannónia Fesztiválon. Sőt, a régi fiúk elfoglaltsága miatt Hobo-szólóalbum készült tavaly, a tervezett HBB-lemez helyett.

Ennek ellenére a bő három évtized alatt azért huszonkét ilyen-olyan albumot (nagylemez, koncertlemez, válogatás) összehozott a zenekar. A debütáló kiadvány az 1980-ban, több mint kétéves működés után, erős lemezgyári kekeckedés közepette elkészült Középeurópai Hobo Blues volt, olyan húzószámokkal, mint az Operett, az Édes otthon, a 320-as blues, a Rózsadomb vagy a Középeurópai Hobo Blues II.

A hangzóanyagok sorából kiemelkedik a magyar könnyűzene történetének talán legjelentősebb kiadványa, egy koncepciózus duplaalbum, mely Vadászat címmel vonult be a hazai rocktörténetbe 1984-ben, de a korszakzáró-rendszerváltó Tábortűz mellett is nagyot ütött hat évvel később.

Ami viszont blogunkat még jobban érdekli, az a hozzávetőleg 3000 koncert. Ezeken már akkor óriási sikert aratott Hobo és csapata, amikor még Rolling Stones-, Doors-, Hendrix- és Cream- földolgozásokat játszottak, a Földes által magyarba átültetett szövegekkel. Csakhamar elkészültek az első saját számok is, melyeket szintén hálásan fogadott az akkori közönség.

Nagy sikert hozott Szomjas György Kopaszkutya című, 1981-ben betiltott filmje, melyben részleteket láthatunk egy húszezres tabáni koncertből. De részt vett a brigád a korszakban kultikus Fekete Barányok Fesztiválon 1980-ban, a Hajógyári-szigeten, melyen a föllépő bandák – Beatrice, P. Mobil, HBB – azon versenyeztek akkoriban, melyiküket tiltották ki több megyéből. Mi persze máig irigyeljük azt, aki ott lehetett.

A következő nagy dobás a zenekar tízéves, jubileumi bulija volt 1988 nyarán, a városligeti nagyréten, ahol egy szigetszentmiklósi kollektíva, bizonyos Pál Utcai Fiúk volt az előzenekar, de a nyolcvanas évek elején beindult az első rendszeres Hobo Blues Band-klub is a MOM kultúrházban, ahol a nagy amerikai blues-költő, Hobo néhai öreg barátja és mestere, Allan Ginsberg is megfordult.

Tőről-végről a koncertsztorihoz tartoznak Hobo önálló, Jim Morrison, illetve József Attila előtt tisztelgő estjei. Kezdetben egyébként ezek az előadások is a HBB keretei között alakultak. Ha már itt tartunk, fontos megjegyezni, hogy nem Hobo vonul vissza a februári koncerten, hanem a zenekar.

A tizenöt éves bulit aztán a Fradi-pályán tartotta zenekar, 1993-ban, ahol a zöld-fehér klub akkori focistái vokáloztak a 6:3 című számban, ifjabb Albert Flórián vezetésével. Persze a korszakra jellemző, Pecsa-beli Hobo-karácsonyokat sem feledjük, ahol a frontember heveny módon kopaszkutyázó skinheadeket osztott ki a színpadról, ha kellett.

A húszéves koncertet a régi Budapest Sportcsarnokban tartották, és a szlovákiai Szarka fivéreket, velük az akkor még kevésbé ismert Ghymest hívta meg előzenekarnak Földes. A koncerten Presser Gáborral is duettezett, a Der Medve című számban.

2003-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lett huszonöt éves a zenekar, ekkor már a "hátulgombolós" csapattal Hobo háta mögött, azaz Fehér Géza gitárossal, Gyenge Lajos dobossal, Hárs Viktor basszusgitárossal és Nagy Szabolcs billentyűssel.

Az 2008-as koncerten pedig, ahogy már említettük, ott volt az összes mozdítható egykori HBB-tag az Arénában.

Nyerj vagy vegyél jegyet!

Az utolsó koncertre öt darab párosjegyet sorsolunk azok között, akik helyesen megfelelnek az alábbi kérdésre, és helyes válaszukat elküldik a jatek@koncertblog.hu címre, "HBB" tárgymegjelöléssel.

Hány éves a londoni Palladium? – a válaszhoz segítséget itt találtok.

A nyertesek nevét február 10-én éjfélig, ebben a posztban közöljük. Jegyet vásárolni a Ticket Express hálózatán lehet, a jegyárak 6900 és 12 500 forint között szóródnak.